Et bryllup er en fantastisk fest

 

2 familier er samlet om en højtidelighed og efterfølgende fest.

Her er det vigtigt at grundlaget for festen er på plads, så alle har det rart, og ikke behøver at stresse over arrangementet, men kan koncentrere sig om det der er væsentligt, nemlig at have en dejlig dag – aften og nat.

Desværre oplever jeg sommetider, at brudepar tror, de ved hvad der er bedst for deres gæster og for arrangementet som helhed, men det forholder sig ikke altid sådan.

Nogen tror, at de ved meget mere om et bryllupsarrangement end både professionelle kokke, tjenere og musikere. Nogle mener f.eks., at de har mere forstand på mad, opdækning, lokaler, musik, optræden osv., end os, der har levet af det i mange mange år, og det er jo synd, fordi det kan give lejlighed til konflikter og helt unødvendige problemer.

En kromand eller en restauratør eller en forsamlingshus-kogekone ved præcis, hvad der fungerer og hvad, der bliver en succes hos gæsterne, og i samarbejde med en dygtig musiker kan en bryllupsfest blive god, sjov, hyggelig og noget man vil mindes resten af livet.

Inden for nogle rammer er der jo næsten frit slag for, hvad der kan lade sig gøre til et bryllup, men hvis I, som brudepar eller arrangør tvinger nogen ting igennem som vi, der beskæftiger os med det professionelt har erfaring for ikke fungerer, så risikerer I, at jeres gæster bliver utrygge eller ”afventende” og når gæster bliver alt for stille, så er det aldrig en succes.

Herunder et par hyppige faldgruber og fejl, og hvordan de kunne have været undgået.

1. Velkomst-drink er for stærk, eller gæster drikker for meget imens de venter på brudeparret     efter kirken, men inden festen går i gang.

Gæsterne skal ofte vente et par timer efter kirken inden brudeparret ankommer til festen, og middagen kan starte. Det er ikke en god ide´ at servere for meget øl eller stærk spiritus for jeres gæster inden middagen skal starte. De fleste af jeres gæster kommer jo til at drikke på tom mave,
og hvis folk er for fulde, er der fare for at hele festen bliver kaos og folk ikke kan deltage i festen på en positiv måde. De kan evt. blive støjende, stille eller falde i søvn eller blive vrøvlede. Det ødelægger helheden, og giver en dårlig stemning.

2. Toastmaster der ikke vil tage imod gode råd og henvisninger eller ikke vil samarbejde med musiker og personale.

I skal overveje om det er vigtigt med en toastmaster, og tænke over hvorfor I mener, det er vigtigt med en toastmaster.
En rigtig dygtig toastmaster siger så lidt som muligt, og tier helst helt stille, medmindre det er strengt nødvendigt, at der bliver sagt noget. Det er muligt, at de der skal holde tale skal præsenteres inden de holder tale, hvis der kan være tvivl om hvem taleren er.
Ud over det, skal toastmasteren sørge for at gæsterne er tilstede i lokalet så meget som muligt, og servicere brudeparret med information om hvordan arrangementet skrider frem. Toastmasteren skal ikke blande sig i sange og indslag, men blot vide at de er der, og hvor lang tid de indslag tager.
Toastmasteren skal diskret gribe ind over for enhver ting, der ikke er hensigtsmæssig i festens afvikling, og sørge for at alle har det rart.
Toastmasteren skal i særdeleshed bakke op om ethvert indslag eller andet under festen.
Tit vælger et værtspar en toastmaster, der aldrig har prøvet det før, og som tror, der forventes et langt gennemgribende stand-up-one-man-show af ham. Det er jo helt forkert, medmindre der er et eller andet i festen, der gør, at det er tvingende nødvendigt at holde folk hen med snak, fordi opmærksomheden skal ledes væk fra et eller andet. Det eksempel kunne jo være, hvis
værtsparret er nødt til at forlade festen for at skifte tøj, hvis der f.eks. er spildt store mængder rødvin på dem…..eller andet der gør, at det ikke er muligt for festens hovedpersoner at være tilstede i en periode.
Ingen ville jo overlade madlavning, servering eller den musikalske del af festen til uerfarne folk. Det samme gælder jo for den toastmaster, der vælges til festen. Det er utroligt vigtigt at toastmasteren samarbejder med alle til festen, og ikke begynder at køre et sololøb. Det kan ødelægge utrolig meget stemning.

3. Upassende musikalsk underholdning.

Det er muligt, at der er bestemte typer musik, I ikke kan lide. Der er sikkert også bestemte typer mad, I heller ikke kan spise, men husk på at INGEN kommer til jeres bryllupsfest for at høre musik, og INGEN kommer til festen, fordi de er sultne. Gæsterne kommer til festen, fordi de vil have det rart samme med jer og feste og hygge sig med god stemning. ALT kan være sjovt og underholdende, hvis timing og tidspunkt er rigtig. Modsat kan alt være forkert, hvis det bliver serveret på det forkerte tidspunkt.
Det, der er det vigtigste ved festen er, at stemningen er i top, for så er alting jo godt.
Hvis stemningen er helt i top, så er resten faktisk fuldstændig ligegyldigt, fordi så får alle en fantastisk fest.
Det er muligt, at der kan være bestemte stykker musik, I holder meget af, og det er også muligt at I mener, at I ved præcis hvilke stykker musik, der skal afspilles, og i hvilken rækkefølge det skal foregå. Virkeligheden er bare en anden. Det kræver masser af erfaring og fornemmelse at kunne dreje stemningen i den rigtige retning med musik, og at kunne gøre det uden, at der er nogen, der lægger mærke til det er virkelig en kunst. Det er ikke bare noget man lige gør, eller noget som man overlader til tilfældige, fordi så er der stor risiko for, at det ikke kommer til at virke efter hensigten. Det er heller ikke altid en god ide´, at arrangere et stort orkester til dansen efter middagen, fordi ingen kan vide hvornår middagen slutter, og ingen ved hvornår gæsterne går hjem. De fleste danseorkestre har et repertoire, der er fastlagt, og som afspilles i en bestemt rækkefølge. Det er jo ikke sikkert, at det lige kommer til at passe ind i festen på det tidspunkt, som det bliver fremført, og det kan dele jeres fest op i flere små fester. Nogen vælger måske at placere sig i andre lokaler for at undgå den pågældende optræden, og resten kommer til at føle sig ”alene”, fordi der mangler en gruppe gæster. Så er festen jo delt op i mindre fester, og det er jo ikke godt for stemningen. Det der er vigtigt, er at holde festen i gang helt ude i alle kroge. Det er lige præcis det, der gør festen fuld af stemning.

Det er også særdeles vigtigt at musikeren kan akkompagnere sange, taler og alle andre festlige indslag der måtte komme. Ellers kan det jo falde fuldstændig til jorden.

4. HELT anderledes fester…

Pas på med at lave festen alt for alternativ eller anderledes end det, som man ved fungerer. Hvis festen bliver lavet alt for anderledes, så bliver folk utrygge, og aner ikke hvad der skal ske. Folk der er utrygge og afventende, bliver stille og når snakken går i stå går stemningen også i stå.

Det er en rigtig god idé, at fastholde skabelonen for festen. Altså 3 retter mad = forret, hovedret og dessert. Så er der nemlig en kort pause imellem retterne, hvor der kan synges sange, holdes taler eller laves anden underholdning og der er mulighed for ryge- og tissepauser. Der er også
mulighed for at gå lidt rundt og snakke med dem, som måske sidder lidt længere væk. At servere desserten sammen med kaffen lyder jo egentlig smart, men det fungerer bare ikke i virkeligheden. Middagen bliver underlig amputeret, og ingen aner om middagen er slut. Der kan være nogen, der sidder og brænder inde med taler, sange eller andre festlige indslag. Man kan ikke komme til at sige ”velbekomme” til gæsterne, og man kan ikke komme til at takke for taler og sange, fordi folk enten er gået væk fra deres plads, eller er i gang med en masse andet. Samtidig fratager man folk muligheden for at skifte sidemand. Når man rejser sig fra sin plads efter desserten, så er der en naturlig mulighed for at skifte sidemand, og det er absolut en fordel for festen og stemningen. Hvis man vælger at sige velbekomme EFTER kaffen, så er der ikke noget man kan sige at folk skal. De skal egentlig ingenting imens, der bliver ryddet af på bordene. Ved at sige velbekomme inden kaffen, men efter desserten, – så kan man let og elegant bede folk rejse sig og blande sig og gå lidt rundt, imens der bliver ryddet af og gjort klar til kaffen, og der bliver mulighed for at skifte sidemand. Det betyder at stemning og snak bliver mere festlig og hyggelig, og folk kender
konceptet, og er trygge ved det.

5. Stop i tide!

Festen skal slutte inden, der er alt for mange, der går hjem, ellers bliver den sidste del af festen underlig amputeret. En god og elegant måde er, at festen stopper når natmaden serveres. Det er meget sjældent en god ide´ at fortsætte festen efter natmaden.  Musikeren kan mærke hvornår stemningen topper, og folk er ved at blive trætte. Spørg musikeren om hvornår det er passende. Som udgangspunkt er det en god ide´ at servere natmaden ca. 3 timer efter der er sagt velbekomme efter middagen, men det kan selvfølgelig svinge til begge sider. Det er ikke længden af festen, der er afgørende for, om den er god. Det er stemningen, der er vigtig. Det er det folk husker…
En fest der varer mere end 8-9 timer fra folk ankommer til festen er sjældent en succes.

6.  Spørg din musiker til råds.

Hvis der er noget, du er i tvivl om, så spørg!
Musikeren beskæftiger sig på et professionelt plan med fester, og ved hvad der virker. Mange musikere spiller til flere fester på en måned, end de fleste mennesker deltager i på et helt liv. Det giver en masse erfaring i hvad der virker, og der kan rådgives om, hvad der fungerer. Det er ikke en god idé, at gætte sig frem. Festen kan ikke byttes, og en idé, der i teorien er god, kan i virkeligheden være en katastrofe for stemningen.

7.  Slap af!

Slap af og nyd festen.
Med levende musik til din fest er både du, din fest og dine gæster i gode hænder. Der er desværre nogle musikere med for lidt erfaring, som ind imellem laver noget, der ikke lige fungerer. Jeg har over 30 års erfaring, og vejleder dig meget gerne alt hvad jeg kan. Det er jo mindst lige så vigtigt for mig, som for dig, at DIN fest bliver en succes. Utroligt at nogen tør at holde fest uden levende musik. Det er jo som at holde fest uden gæster.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *