Info

”Hvorfor i alverden skal jeg bruge penge på at hyre en solomusiker til min fest ?”

Det er sjældent at nogen går ind til en bilforhandler, eller i en skobutik og beder om det billigste, der overhovedet kan opdrives. Det handler ikke nødvendigvis om at bruge flere penge, men om at bruge dem fornuftigt. Det handler om værdier.

Fordi:

Nogen finder først for sent ud af, at stemningen kunne have været reddet med levende musik.
Det er ligesom en airbag i bilen. Hvis den ikke er der, så kan det jo gå gruelig galt!

Det er jo musikken, der bærer stemningen, og det at få afspillet bestemte stykker musik fra et musikanlæg, er jo noget helt andet end den rigtige vare.
Den levende musik tilpasser stemningen, og sørger for at alle deltager aktivt i festen. En jukeboks eller et opstillet musikanlæg afspiller bare musik og intet andet. Det giver jo i sig selv ikke stemning. Det giver kun musik.

Levende musik tilpasser sig gæsterne, og spiller musikken LIVE, på den måde der er mest hensigtsmæssig for festen, og det foregår på en måde, der drejer stemningen i den rigtige retning.

Det er ikke kun musikken der bærer festen. Det er i høj grad også den udstråling – og den måde der optrædes på, som gør at levende musik virker bedst til fester.

Udstrålingen kan enten være afdæmpet og diskret, som f.eks. under spisningen, eller festlig og sprudlende som under dansen.
Sådan noget kan en jukeboks heller ikke klare. Den kan jo kun afspille musik.

Hvis den måde der optrædes på var uden betydning, så ville der ikke eksistere koncerter mere. Så var det jo meget lettere at samle folk sammen, og afspille en CD med det annoncerede orkester.

Enhver kan jo tænke sig til, at det jo ville være tåbeligt.

For at illustrere hvad den levende musik gør, så kommer der her en forklaring.

Lad os tænke os, at en stærkt fodboldinteresseret mand skal se en fodboldkamp.
Enhver ved jo, at hvis man skal se alle detaljer i fodboldkampen, så skal den ses i TV , for så kan man jo se både nærbilleder og masser af kameravinkler og slowmotion og meget andet.
Manden tager ind på stadion, og vi forestiller os nu, at han er den eneste tilskuer på hele stadion.
Det vil betyde, at kampen vil komme til at virke underlig, trist, tam og kedelig, selvom dem der spiller fodbold er nogen virkelig superhold.

Hvis vi i stedet forestiller os, at stadion er fyldt op med et festligt jublende publikum, som er i god stemning, så er hele oplevelsen en helt anden.

ALTSÅ: Det at se en fodboldkamp er KUN en lille del af at begive sig ind på stadion. Det er stemningen der er vigtig… !

Nu ved jeg godt, at en fodboldkamp ikke kan sammenlignes med en fest, men alligevel lidt måske.. Her er et eksempel:

Forestil dig, at du er inviteret til fest. Der er rigeligt med mad og drikke, og lokalerne er perfekte. Der er gjort et stort nummer ud af at sørge for, at der er et musikanlæg, hvorfra der kan afspilles musik fra et stort udvalg af CD´er.
Festen skal starte med, at der skal spises, og derfor sættes der en CD på anlægget med noget hyggeligt dæmpet musik, og spisningen går i gang. Stemningen stiger støt og roligt, men musikken følger ikke med. Der bliver stadig afspillet musik fra en hyggelig CD, og musikken passer nu ikke
længere til stemningen.
Enten stiger stemningen ikke mere, eller også sker der det, der er meget værre . “Onkel Kurt”, som er lidt for “festlig”, roder med musikanlægget, og starter noget musik, som overhovedet ikke passer ind i rammerne for festen og tidspunktet.
Nogle af gæsterne synes, det er sjovt, andre bliver måske irriterede, og nogen vælger måske at fortrække til at andet lokale.
Festen er nu delt op i forskellige grupper, og det hele bliver underligt amputeret med en underlig stemning, som man ikke kan tolke eller forholde sig til.

Eller:

Vi forestiller os nu, at en person får jobbet med at passe det medbragte musikanlæg. Der bliver indskærpet over for ham, der skal passe musikanlægget, at der skal være musik for alle, og der skal afspilles blandet musik.
Husk lige, at det stadig ikke handler om at afspille musik. Musikken er KUN værktøjet, til at få det hele til at fungere.
Forestil dig, at den person som nu står og afspiller musik gør sig umage, og spiller god blandet musik.
MEN, der er stadig noget galt, som kan blive en katastrofe for stemningen.
F.eks.: Der kan ikke spilles til de omdelte lejlighedssange.

Der kan ikke spilles stemningsgivende hyldest- eller fødselsdagssange eller andet, når det er passende.

Der er ikke mulighed for at lave noget passende underholdning ved bordet, som er tilpasset gæsterne.
Musikken på de medbragte CD´er er tilpasset til en CD. Den er IKKE tilpasset til et levende publikum.

Dansemusikken er ikke tilpasset dem der skal danse, fordi dansemusikken afspilles fra en CD, der ikke kan tilpasse sig gæsterne.

Det skal også nævnes, at musik til din fest er en vigtig del af festen, fordi den skaber og bærer stemningen, og derfor bør styring af musikken ikke overlades til uerfarne, som tilfældigvis kan betjene en jukeboks.
Det er et håndværk, at være musiker til en fest. Det er ikke noget man bare gør. Du overlader heller ikke madlavningen, til folk uden erfaring.

Et eksempel:

Tryllenummeret “Den oversavede dame” har vi jo alle set masser af gange, så det gider vi ikke mere.
Det der fascinerer os, er det show og den udstråling, der er omkring det at fremføre og præsentere tryllenummeret. Det er jo lige præcis det, vi vil se og opleve.

Det samme gælder levende musik.
Der er ingen, der kommer til din fest for at høre musikken, men hvis den er upassende eller mangler, så falder det hele til jorden.

En Lars Lilholt koncert vil ikke være det samme, hvis man samlede 10.000 mennesker sammen på en græsmark i regnvejr, og afspillede en CD med en liveoptagelse med Lars Lilholt og orkester. Lars Lilholt og andre dygtige live-orkestre tilpasser deres optræden efter de folk, der skal opleve koncerten.

Det samme gælder festmusik.
Der er ingen, der kommer til din fest for at høre en festmusiker afspille et stykke musik af f.eks. Lars Lilholt, men hvis timing og erfaring gør, at alle synger med og stemningen bliver rigtig god, så er det jo lige præcis det, der skal til.
Det er jo lige præcis det, der gør, at den levende musik får DIN fest til at fungere.

 

”Jeg kan sagtens undvære levende musik til min fest.”

Ja, man kan undvære rigtig meget.
Du kan også undvære din tandlæge, og lave tandeftersyn på dig selv, og hvis der opstår problemer med dine tænder, kan du også selv udskifte fyldninger og rette dit tandsæt…..

Nej vel… ?

Lige som din tandlæge er vigtig for dit velbefindende, er en musiker vigtig for din fest.
Det kan komme til at gøre ufatteligt ondt uden !

Den rigtige festmusiker kan udrette ”mirakler” til din fest og gøre din fest sjov og god, i stedet for at gøre den til en ” Fri bar og kom og spis min mad og gå hjem…”-fest.

Hvis du holder fest for at komme af med noget mad, og for at få tømt ud i dine drikkevarer og ikke andet, så skal du ikke hyre en festmusiker, men hvis du holder fest fordi du vil samle dine venner og familien til en hyggelig og sjov fest med masser af stemning og fest og hyggeligt samvær, så skal du hyre en musiker der kan sit kram….-nemlig at få dine gæster til at snakke og hygge sig og skabe en festlig stemning.

”En festmusiker sidder bare og fører sig frem ….”

Ja, det er rigtigt at der findes festmusikere der bare sidder og larmer og tror de deltager i et talentshow, og som ikke magter opgaven. Det er jo helt tåbeligt og særdeles upassende, og passer jo slet ikke ind i konceptet til en fest.
En rigtig festmusiker forstår at opføre sig på en måde der passer til din fest:
Altså, at være stille når det er passende, og være meget tydelig når det så passer ind i festen.
De dygtigste af os, kan manipulere dine gæster og stemningen UDEN nogen lægger mærke til det, og få stemningen præcis i den retning der er mest passende for festen.
Det lyder ”langhåret”, men det er faktisk lige præcis det der er håndværket.

”En festmusiker spiller dårlig musik……”

God musik, er musik der kan det den skal.
Det er muligt at en festmusiker spiller musik der ikke lige er i din smag, men der er altså en mening med musikvalget til din fest.
Der er INGEN der kommer til din fest fordi de regner med at det er en koncert.
Det der er vigtigt er STEMNINGEN.
En dygtig festmusiker ved præcist hvordan musikken, og den måde musikken bliver spillet, -virker på dine gæster. Det er derfor der bliver spillet bestemte stykker musik, og noget af det passer måske ikke lige i din smag, men der er en mening med både musikvalget og den måde musikken bliver spillet på i netop den situation det foregår.
Det er lidt det sammen som med maden.
Jeg kan vældig godt lide rødkål, men jeg kan ikke holde ud at spise 300 gram rødkål uden at få noget andet ved siden af.
Jeg kan heller ikke holde ud at spise rødkål sammen med f.eks. koldskål…..
Tingene skal passe sammen, og passe ind i den situation hvor det har den rigtige virkning.
En dygtig festmusiker får tingene til at passe sammen, så helheden bliver perfekt, og de rigtige kontraster opstår de rigtige steder, og der er altså en mening med den måde det gøres på og den måde det hele sker på. Der er ikke noget som helst der er tilfældigt.

”Jeg bestiller bare den billigste musiker, for de spiller alligevel det samme allesammen….”

 

Nej!
I rigtig mange tilfælde hænger pris og kvalitet sammen.
Husk også på at det ikke kun handler om at få afspillet musik, men at få stemningen bygget op på den rigtige måde.
Prisen varierer en lille smule, og hvis man forsøger at spare 1000,- kr. på stemningen, kan det betyde at det er det der er en afgørende forskel på, om din fest bliver hyggelig og fantastisk, eller dræbende og underlig amputeret.
Når du hyrer en rigtig festmusiker betyder lydprøver på hjemmesiden intet.
Lyd og video på hjemmesiden har intet med virkeligheden at gøre.
Det der tæller er mange års erfaring i hvordan en festmusiker får tingene til at lykkes.
Lyd og video er reklame der viser situationer hvor alt gik perfekt, og intet kunne gå galt eller kræve at der blev brug for specielt meget talent for at underholde på netop den måde der drejer festen i den rigtige retning.
Tandpastareklamer viser også det perfekte smil, og aldrig andet…
En rigtig festmusiker siger nej til at medvirke ved fester, hvor han kan mærke at han alligevel ikke passer ind. Det er lidt det samme som med rødkålen og koldskål. Det passer ikke helt sammen…

Musikken er værktøjet.

Der er masser af ”billeder” i musik, og ubevidst reagerer hjernen på musik. Det gælder også for musik som vi ”ikke hører”.
Alle kender den musik der afspilles i et supermarked.
Det er ikke meningen at kunderne bevidst skal høre musikken i forretningen, men det har jo vist sig at der er stor effekt ved at er spilles musik i et supermarked.
Musikken kan få kunderne til at gå hurtigere eller langsommere igennem specielle områder af butikken, og musikken kan få bestemte kundegrupper til at bruge mere eller mindre tid i de forskellige afdelinger i butikken.

Eksempel:
Afspilles der fransk-inspireret musik bestemte steder i butikken, er det jo bevist, at det får kunderne til at købe flere franske varer, f.eks. franske vine.
En dygtig festmusiker bruger musikken som værktøj til at få gæsterne til at snakke højere eller lavere, eller blive rolige eller mere livlige, og de bedste festmusikere kan også få gæsterne til at snakke om bestemte ting på bestemte tidspunkter, så det passer ind i sammenhængen og i situationen, og så det passer ind i det der efterfølgende skal ske til festen., – altså ubevidst lægge stemningen op til det der skal foregå lige om lidt… ! Det er jo det der skaber sammenhæng og flow i festen og gør at stemningen bliver som den skal være, fordi gæsterne ubevidst bliver drejet ind på det der skal ske, så de er klar og stemningsmæssigt er parate til at kunne deltage aktivt i det der skal foregå. Det er lige præcis det der er kunsten ved at være en god festmusiker. Det er netop det der er håndværket. På den måde er musikken værktøjet for en festmusiker, til at skabe en god fest for dig og dine gæster.
At kunne denne kunst, er netop det der er den ægte vare, og det er det der fungerer når der skal holdes fest.

Kød direkte fra slagteren er også altid bedre end tvivlsomt frosset kød fra et supermarked.
Grøntsager direkte fra grøntsagsavleren er også altid bedre end grøntsager der har været undervejs fra Spanien på en lastbil i mange dage.
Musik fra en rigtig festmusiker med erfaring virker også altid bedre end ”færdigkøbt” musik fra en CD.
En rigtig festmusiker bruger musik som diskret værktøj til at få dine gæster i præcis den rigtige stemning, som passer ind i din fest, og spiller musikken på den måde der virker bedst og mest hensigtsmæssigt på dine gæster.
Den forkerte festmusiker afspiller musik for sin egen skyld, og optræder for sin egen skyld, og håber på en masse opmærksomhed i forbindelse med at det sker.
At få en masse opmærksomhed omkring at optræde med musik fungerer kun hvis man optræder som solist i forbindelse med en koncert hvor man har folks fulde opmærksomhed i f.eks. 2×45 minutter. Det fungerer ikke til en fest, hvor det jo handler om at være sammen om en begivenhed eller en højtid. Din fest er jo ikke en koncert, hvor du betaler en musiker for at få opmærksomhed.

Hvorfor er der så nogen der mener at det er usmart med en festmusiker…?

For et par generationer siden, var der kun ganske få steder man kunne komme til at høre musik. Før radioen kom til, skulle man enten i kirke eller spille musikken selv, hvis ikke lige der kom en musiker forbi og spillede noget musik. Ellers var der ikke adgang til musik, hvis man ikke kom til koncert eller var til fest.

Sådan er det heldigvis ikke mere. Nu er der musik overalt, og nogen gange er musik tilgængeligt gratis.
Det betyder jo at mange mener at musik er uden værdi, og bare er noget man har.
Til din fest er musikken kun værktøjet til at få det hele til at fungere.
Festmusikere der ikke har forstået at musikker kun er værktøjet til at få din fest til at fungere, har desværre ødelagt utroligt mange fester, og dermed rigtig meget for de festmusikere der forstår at bruge festmusikken rigtigt som værktøj til at skabe stemning. En festmusiker som på forhånd af publikum er dømt til at være træls og kedelig, skal bruge enormt mange kræfter på at bygge stemning op. Det samme gælder jo for enhver anden vare som har et image-problem, eller som på forhånd er nedgjort og gjort til skamme, uanset om varen i virkeligheden er rigtig god og fungerer meget bedre end forventet. Nogen mener at nogen former for musik er finere end andet. God festmusik er jo musik der kan det den skal, altså skabe stemning og få dine gæster til at lave en fantastisk fest for dig.
Det der går galt, når en forkert festmusiker ikke fungerer, er, at festmusikeren ikke går helhjertet ind i opgaven med den viden om fester og den erfaring der kræves, og at der desværre findes festmusikere som ikke vil være festmusikere, men hellere vil være solister, og derfor optræder på en måde der gør at det virker som om de er ”aftenens solist”.
Det fungerer jo slet ikke, fordi det er jo ikke musikeren eller musikken dine gæster kommer for at opleve. Det er den stemning som musikeren laver, som dine gæster vil opleve. Du opsøger jo heller ikke din tandlæge for at opleve tandlægen. Du opsøger din tandlæge for at have glæde af det resultat din tandlæge skaber.

”Til min fest skal der være en festmusiker under middagen, og et band der spiller til dansen…..

Det lyder også stort og flot, og det KAN måske blive en succes.
Det band der skal spille under dansen, har bare ikke haft føling med dine gæster under middagen, og kan derfor ikke starte med at underholde dine gæster i ”øjenhøjde”.
Bandet kan starte med at spille noget musik, og derfra starte fra nul og opbygge stemning og lære dine gæster at kende. Der er altså risiko for at det ”bare” bliver en koncert, og ikke en fest. Tør du det?
Dine gæster kommer jo ikke til din fest fordi de vil til koncert.

Jeg har aldrig prøvet sådan noget med fester hvor der er levende musik…

Hvor er det synd.
Så er det vigtigt at du vælger en dygtig musiker og et dygtigt serveringspersonale der forstår at samarbejde med festmusikeren. Så kan du nemlig koncentrere dig om at være vært og slappe af hygge dig med dine gæster, fordi så er din fest lagt i de bedste hænder. Det gælder uanset om festen foregår på en kro, hotel, restaurant, forsamlingshus eller i haven derhjemme.
Festmusikere og dygtigt serveringspersonale passer perfekt sammen, og samarbejder som en enhed, og supplerer hinanden hele tiden, og gør din fest helt personlig og fylder festen med god stemning, uden nogen lægger mærke til det. En rigtig festmusiker samarbejder tæt men ubemærket med serveringspersonalet, og gør hele arrangementet vellykket og rart at deltage i.