Krisen kradser, men pas på …

Krisen kradser alle steder, men heldigvis er der mange, der ved, at en fest uden levende musik er helt skørt.
Nogen finder først for sent ud af, at stemningen kunne have været reddet med levende musik.
Det er ligesom en airbag i bilen. Hvis den ikke er der, så kan det jo gå gruelig galt!

Det er jo musikken, der bærer stemningen, og det at få afspillet bestemte stykker musik fra et musikanlæg, er jo noget helt andet end den rigtige vare.
Den levende musik tilpasser stemningen, og sørger for at alle deltager aktivt i festen. En jukeboks eller et opstillet musikanlæg afspiller bare musik og intet andet. Det giver jo i sig selv ikke stemning. Det giver kun musik.

Levende musik tilpasser sig gæsterne, og spiller musikken LIVE,  på den måde der er mest hensigtsmæssig for festen, og det foregår på en måde, der drejer stemningen i den rigtige retning.

Det er ikke kun musikken der bærer festen. Det er i høj grad også den udstråling – og den måde der optrædes på, som gør at levende musik virker bedst til fester.

Udstrålingen kan enten være afdæmpet og diskret, som f.eks. under spisningen, eller festlig og sprudlende som under dansen.
Sådan noget kan en jukeboks heller ikke klare. Den kan jo kun afspille musik.

Hvis den måde der optrædes på var uden betydning, så ville der ikke eksistere koncerter mere. Så var det jo meget lettere at samle folk sammen, og afspille en CD med det annoncerede orkester.

Enhver kan jo tænke sig til, at det jo ville være tåbeligt.

For at illustrere hvad den levende musik gør, så kommer der her en forklaring.

Lad os tænke os, at en stærkt fodboldinteresseret mand skal se en fodboldkamp.
Enhver ved jo, at hvis man skal se alle detaljer i fodboldkampen, så skal den ses i TV ,  for så kan man jo se både nærbilleder og masser af kameravinkler og slowmotion og meget andet.
Manden tager ind på stadion, og vi forestiller os nu, at han er den eneste tilskuer på hele stadion.
Det vil betyde, at kampen vil komme til at virke underlig, trist, tam og kedelig, selvom dem der spiller fodbold er nogen virkelig superhold.

Hvis vi i stedet forestiller os, at stadion er fyldt op med et festligt jublende publikum, som er i god stemning, så er hele oplevelsen en helt anden.

ALTSÅ: Det at se en fodboldkamp er KUN en lille del af at begive sig ind på stadion. Det er stemningen der er vigtig… !

Nu ved jeg godt, at en fodboldkamp ikke kan sammenlignes med en fest, men alligevel lidt måske.. Her er et eksempel:

Forestil dig, at du er inviteret til fest. Der er rigeligt med mad og drikke, og lokalerne er perfekte. Der er gjort et stort nummer ud af at sørge for, at der er et musikanlæg, hvorfra der kan afspilles musik fra et stort udvalg af CD´er.
Festen skal starte med, at der skal spises, og derfor sættes der en CD på anlægget med noget hyggeligt dæmpet musik, og spisningen går i gang. Stemningen stiger støt og roligt, men musikken følger ikke med. Der bliver stadig afspillet musik fra en hyggelig CD, og musikken passer nu ikke
længere til stemningen.
Enten stiger stemningen ikke mere, eller også sker der det, der er meget værre . “Onkel Kurt”, som er lidt for “festlig”, roder med musikanlægget, og starter noget musik, som overhovedet ikke passer ind i rammerne for festen og tidspunktet.
Nogle af gæsterne synes, det er sjovt, andre bliver måske irriterede, og nogen vælger måske at fortrække til at andet lokale.
Festen er nu delt op i forskellige grupper, og det hele bliver underligt amputeret med en underlig stemning, som man ikke kan tolke eller forholde sig til.

Eller:

Vi forestiller os nu, at en person får jobbet med at passe det medbragte musikanlæg. Der bliver indskærpet over for ham, der skal passe musikanlægget, at der skal være musik for alle, og der skal afspilles blandet musik.
Husk lige, at det stadig ikke handler om at afspille musik. Musikken er KUN værktøjet, til at få det hele til at fungere.
Forestil dig, at den person som nu står og afspiller musik gør sig umage, og spiller god blandet musik.
MEN, der er stadig noget galt, som kan blive en katastrofe for stemningen.
F.eks.: Der kan ikke spilles til de omdelte lejlighedssange.

Der kan ikke spilles stemningsgivende hyldest- eller fødselsdagssange eller andet, når det er passende.

Der er ikke mulighed for at lave noget passende underholdning ved bordet, som er tilpasset gæsterne.

Dansemusikken er ikke tilpasset dem der skal danse, fordi dansemusikken afspilles fra en CD, der ikke kan tilpasse sig gæsterne.

Det skal også nævnes, at musik til din fest er en vigtig del af festen, fordi den skaber og bærer stemningen, og derfor bør styring af musikken ikke overlades til uerfarne, som tilfældigvis kan betjene en jukeboks.
Det er et håndværk, at være musiker til en fest. Det er ikke noget man bare gør. Du overlader heller ikke madlavningen, til folk uden erfaring.

Et eksempel:

Tryllenummeret “Den oversavede dame” har vi jo alle set masser af gange, så det gider vi ikke mere.
Det der fascinerer os, er det show og den udstråling, der er omkring det at fremføre og præsentere tryllenummeret. Det er jo lige præcis det, vi vil se og opleve.

Det samme gælder levende musik.
Der er ingen, der kommer til din fest for at høre musikken, men hvis den er upassende eller mangler, så falder det hele til jorden.

En Lars Lilholt koncert vil ikke være det samme, hvis man samlede 10.000 mennesker sammen på en græsmark i regnvejr, og afspillede en CD med en liveoptagelse med Lars Lilholt og orkester. Lars Lilholt og andre dygtige live-orkestre tilpasser deres optræden efter de folk, der skal opleve koncerten.

Det samme gælder festmusik.
Der er ingen, der kommer til din fest for at høre en festmusiker afspille et stykke musik af f.eks. Lars Lilholt, men hvis timing og erfaring gør, at alle synger med og stemningen bliver rigtig god , så er det jo lige præcis det, der skal til.
Det er jo lige præcis det, der gør, at den levende musik får DIN fest til at fungere.

Tør du undvære stemning til din fest?

Be the first to leave a reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *